Gamla menyn:
-- Bli medlem
Logga in för att se dina bokningar.
Charlotte var medlem av Svensk-Argentinska Tangoföreningen i Stockholm fram till onsdag 18 september. Hon dansade både som förare och som följare. Charlotte är 172 cm lång.
Telefon: | 073-7702515 |
E-post: | tangoverkstan@yahoo.com |
Så här presenterade hon sig själv:
För kurser kolla: http://www.tangoverkstan.se
Jag har alltid gillat dans. För 16 år sedan fastnade jag för argentinsk tango och har sedan dess dansat tango regelbundet. Jag har haft flera fina dansupplevelser genom åren. Det är en euforisk känsla när allting stämmer, när jag och min danspartner uppnår en fysisk och mental närhet inkapslade av musiken. Det känns berikande att uppleva ett slags flöde av här och nu där känslan av vem som för eller följer upplösts.
Jag gillar att både föra och följa och håller regelbundet nybörjar- och fortsättningskurser, queertangokurser, tjejcirklar och förarkurser för tjejer. Jag har 10 års erfarenhet som tangoinstruktör och tar sedan 2006 uppdrag genom Tangoverkstan: tangoportalen.com/tangoverkstan Argentinsk tango kan utövas på många olika sätt. Mitt förhållningssätt är experimentellt. Jag är öppen för olika stilar och försöker hitta det egna uttrycket vilket många gånger innebär att tänja på givna könsroller och kulturella gränser. Danrollerna är enligt min förståelse öppna för alla kön och alla sexualiteter och därför tycker jag att följar- och förarroll är en rimligare beteckningar iställer för att säga kvinnans roll och mannens roll. En kvinna som för kan vara "superkvinnlig" (vad nu det betyder) och bejaka sin så kvinnlighet (vad nu det betyder) precis som en man kan vara "maskulin" när han följer. Sedan finns det ju andra kön än kvinnliga och manliga och jag ser ingen anlending till att tvinga in dessa i konstruerade mallar. Tango är frihet för mig! I min undervisning talar jag konsekvent om följare/förare och undviker att beskriva rollerna som feminina/maskulina eller "kvinnans/mannens roll". Visst, de kan dansas så men behöver inte begränsas till det. Två kvinnor kan dansa med varandra utan att det är "mannens steg" den kvinnliga föraren dansar. Hösten 2005 var jag i Buenos Aires för att studera queertangoscenen och de praktiker som skapar genus och sexualitet utifrån queerteori. Jag presenterade en del av mina resultat på en internationell danskonfrens (NOFOD, Stockholm) januari 2006 under rubriken "What is Queer Tango?". Jag hade då även en work shop i queertango med rubriken "Queering the Argentine Tango".
Tangoverkstan leds av Charlotte (Lotte) Rivero (genusvetare, sjuksköterska och fil mag i pedagogik) som har undervisat i tango sedan 1998. Charlotte var den första år 2000 att starta förarkurser för tjejer och tjejcirklar i Stockholm. Hon håller sedan dess regelbundet, årligen förarkurser för tjejer. Sedan 2006 hålls queertangokurser för alla.
TANGOVERKSTAN_ Roller i rörelse
Tangoverkstan leds av Charlotte Rivero, grundare av och utvecklare av queertangopedagogik i Sverge (läs mer om Rivero nedan)
TangoKurser, Privatlektioner, Events, Föreläsningar, TangoFestival Ledarskapskurser & Personlig Utveckling genom Tango Genus & Jämställdhet genom Tango Queer/Genuspedagogik Utmanar Normen
* 073-7702515 * tangoverkstan@yahoo.com * Tangoverkstans bankgiro 5403-9557 * Lokal: Frejgatan 41
* Tangofilosofi* Tangoverkstans tangoträning med betoning på träning och social dans. Här får du prata på dansgolvet, stanna upp och diskutera steg. Du behöver ingen partner för att komma hit för de flesta brukar gilla att dansa med alla och med dansare på olika nivåer. Hit kommer flera dansare som gillar att dansa båda rollerna och som tycker om att utforska tangons möjligheter i en vänlig openminded miljö.
Vi tillämpar en queer och problembaserad tangopedagogik under våra kurser och vill kunna erbjuda möjligheter att dansa tango på ett fritt sätt även under träningstillfällena. Pedagogik Våra kurser fokuserar på följandets och förandet grunder och på det som händer mellan dansande kroppar bortom förutbestämda roller. Vi utforskar medveten närvaro (midfulness), kommunikation, rörelsedynamik och improvisation. Vi fokuserar på teknik för närvaro och kommunikation och arbetar med naturlig rörelsedynamik. Vi utgår från att följar- och förarroller är aktiva och lyhörda i ett ömsesidigt samspel. Under kurser tillämpas roll- och partnerbyten. Du bör alltså vara öppen för att dansa båda rollerna, vara beredd att byta danspartners och att öva med både tjejer och killar. På så vis lär du dig tango på ett mer djupgående sätt och får en ökad förståelse för de båda rollernas möjligheter och förutsättningar. Dansrollerna benämns följar- och förarroll och är öppna för alla. Emellanåt pratar vi inte om vare sig förare eller följare utan fokuserar på initiativ, energi och flöden. Kurspedagogiken ger på så vis utrymme för den egna fantasin och det egna uttrycket i dansen. Pedagogiken kan beskrivas som queer med ett fokus på att belysa och utmana begränsande hetronormativa praktiker i den traditionella tangon. Exempel på begränsande praktiker i den traditionella tangon är t ex att utmåla tangon som att följarrrollen är “kvinnans roll” och förarrollen “mannens roll” och ett erotiskt spel melllan “Mannen” och “Kvinnan”. Tango kan dansas så med behöver inte och bör inte begränsas till enbart det eftersom det bland annat exkluderar icke-heterosexuella och heterosexuella som kanske inte alls vill hänvisas till en förutbestämd dansroll pga sitt kön. Under Tangoverkstans kurser bestämmer du själv om du vill dansa “feminint”, “maskulint”, “erotiskt” eller dansa utan dessa begrepp. Vi talar inte om för dig vad “femininitet” eller “maskulinitet” innebär eller att du ska bejaka din “kvinnlighet” eller “manlighet” och förföra din partner. Sånt bestämmer du själv. Vi fokuserar främst på rollernas danstekniska aspekter och på det möte som kan uppstå bortom rollerna.
Charlotte Rivero Charlotte Rivero, (pedagog, genusvetare och leg sjuksköterska), har 10 års erfarenhet som tangoinstruktör och startade 2006 Tangoverkstan där undervisning sker i enlighet med queer och problembaserad tangopedagogik som hon utvecklat och infört i Sverige. Charlotte har många års erfarenhet av ledarskaps- och kvalitetsutveckling, professionelll handledning & stödgrupper inom sjukvården samt livsstilsfrågor, stress- och krishantering. Hon har tidigare undervisat på Karolinska Institutet samt inom Landtinget och utvecklat problembaserat lärande och empowerment i flera olika projekt.
Charlotte arbetar för närvarande också med tango & mindfulness och genus/könsroller på Teaterhögskolan.
Charlotte har undervisat danspedagoger i queer danspedagogik och även presenterat pedagogiken på Nofod, en internationell danskonferens januari 2006 (publicerat). Hösten 2005 var hon i Buenos Aires för att studera queertangoscenen och de praktiker som skapar genus och sexualitet utifrån queerteori. En del av resultaten på en internationell danskonfrens (Nofod, Stockholm) januari 2006 under rubriken “What is Queer Tango?”. Hon hade då även en work shop i queertango med rubriken “Queering the Argentine Tango”.
ur Kalendariet |
Milonga på Chicago med WS |
Monday Tango Practica - Måndagspraktika |
Onsdagspractica- Práctica de los Miércoles- Wednesday practica |
Milonga på Chicago med WS |
No Monday Tango Practica - Ingen Måndagspraktika |
Onsdagspractica- Práctica de los Miércoles- Wednesday practica |
ur Aktuellt |
Festival 2024! Visst blir det festival till nyår! Se festivalprogramme... »
ur Öppet Forum - senaste Ämnena |
Reklam för andra arrangörers evenemang »
Reklam för Tango Nortes evenemang »
(Logga in för övriga forum)