Gamla menyn:
-- Bli medlem
Logga in för att se dina bokningar.
På det tredje musikseminariet på Stallet den 27 april guidade Nils Hansson oss genom de avtryck tangon har gjort i musiken idag. Nils, nyss hemkommen från Buenos Aires, är till vardags musikskribent på Dagens Nyheter.
Influenser av tango i den moderna musiken har, enligt Nils, blivit märkbara de senaste två åren. En av de första var Shakiras ”Objection”. Inslagen utmärks ofta av en tung och markerad danstakt (techno, disco) med korta bandoneon-inslag eller en tangotakt med stulna, samplade tangoslingor (hip-hop).
I rockvärlden återfinns tangoinslag hos så vitt skilda musiker som Marilyn Manson, Einsteurzende Neubauten och Mikael Wiehe. Hos de förstnämnda kanske tangon mest är anad medan den hos Wiehes är helt uttalat – han har två tangolåtar med på sin senaste skiva.
Och smittan har även nått schlagervärlden. I Sverige hade Petra Nielsen sitt bidrag ”Tango, tango” i uttagningen till Melodifestivalen. I Finland vann ”It takes two to tango” som därmed tävlar i Istanbul! Båda bidragen kännetecknas av en markerad, tung tangotakt med bandoneoner och kastanjetter.
I Mellanöstern och Turkiet har det länge funnits en vurm för tango, därför kanske det inte är så konstigt att en artist som Amina blandar tango med nordafrikansk musik. Men desto märkligare är den svenska skivan med Piazzolla-tolkningar, där vi återfinner såväl fiskmåsar och vispspelande trummor som xylofoner och nynnande sångare!
Vad kan då detta nya uppvaknande för tangon bero på? Nils hade inte någon entydig förklaring. Kanske är det Gotan Project som påverkat oss i samma etno-stil som musiken till filmerna Buena Vista Social Club och O Brother, Where Art Thou? För Gotan Project har gjort avtryck. De gav själva ut sin skiva, utan skivbolag, och har nu sålt i över 750 000 exemplar världen över.
I Buenos Aires har en technobaserad tango slagit igenom. Den mest framgångsrika skivan är för närvarande Bajo Fondo Tango Club, följt av grupper som Ultratango, Tango Crash och Tanghetto. Deras musik kännetecknas av trummaskiner, syntar och slammer, som markerar tangotakten, kompletterad med inslag av bandoneon och piano eller orgel. Varför det är Piazzolla som är den största inspirationskällan, förklarar Nils helt enkelt med att Piazzolla med sina enkla byggstenar och sin lekfullhet är den kompositör som det är lättast att ta efter. Narcotango (som vi kunde se i Stockholm i början av året) däremot utmärker sig av en lite mjukare stil som det även ska vara möjligt att dansa tango till.
Gunilla Hedin
ur Kalendariet |
Milonga på Chicago med WS |
Monday Tango Practica - Måndagspraktika |
Onsdagspractica- Práctica de los Miércoles- Wednesday practica |
Milonga på Chicago med WS |
No Monday Tango Practica - Ingen Måndagspraktika |
Onsdagspractica- Práctica de los Miércoles- Wednesday practica |
ur Aktuellt |
Festival 2024! Visst blir det festival till nyår! Se festivalprogramme... »
ur Öppet Forum - senaste Ämnena |
Reklam för andra arrangörers evenemang »
Reklam för Tango Nortes evenemang »
(Logga in för övriga forum)