Gamla menyn:
-- Bli medlem
Logga in för att se dina bokningar.
Författarna Gunilla Ander och Nils Hansson inledde sin tangobana 1998 och det var mycket att upptäcka. Vad var sant och var myt? Deras version av ”sanningen” återfinns i boken ”Tango – återkomsten”.
Lördagen den 2 april presenterade vi en ny bok för Stockholms tangodansare, under Tango Nortes milonga på Brunnsgatan. ”Tango – återkomsten” (Ordfront förlag) är ett försök att fånga den tangokultur som har återuppstått de senaste tjugo åren och idag har spridit sig över hela världen.
Vår egen ingång till tangon var Restaurang Pelé, i början av 1998. Vi visste inte då hur ny den argentinska tangokulturen var i Stockholm och i Sverige. Men vi märkte snart att tango på något sätt låg i tiden, vi började se tango i aktuella filmer, höra tango i aktuell popmusik. Snart började vi leta upp tangon när vi reste utomlands, och fascinerades av att möta nästan precis samma kultur oavsett var vi gick in på en milonga.
Vi hörde massor av saker sägas om tangon. Om hur den hade varit försvunnen och kommit tillbaks, om hur den hade dansats i trängsel i Buenos Aires men blivit yvig i Paris, om hur det fanns olika regler man aldrig bröt mot – som förbudet mot att tävla i tango, eller att dansa till Piazzolla. Vad var sant? Vad var myt?
Den här boken är vårt sätt att försöka berätta tangons moderna historia. Vi har rest till många olika platser och träffat många olika tangomänniskor – dansstjärnor, musiker, sångare, vanliga entusiaster. Unga och gamla, traditionella och experimentella. Vi märkte att man visst tävlar i tango, och gjorde så redan under guldåldern för femtio år sen. Och att man visst dansar till Piazzolla, men inte överallt.
Tangons pånyttfödelse spårar vi tillbaka till Paris 1983, med premiären på showen ”Tango Argentino”, som koreografen Claudio Segovia då hade ägnat tio år att försöka realisera. Han tänkte sig att göra en grandios sista föreställning med överlevarna från en svunnen epok, i stället blev det en ny början. Under arbetet med boken har vi intervjuat en lång rad av dem som var med i ”Tango Argentino”: Juan Carlos Copes, Milena Plebs, Pablo Veron, Carlos & María Rivarola, Sexteto Mayor. Alla ser de showen som en milstolpe i sina karriärer. Vi har försökt att belysa tangon från så många vinklar som möjligt. Den moderna danskulturen och dess rötter, men också sången och musiken – såsom den nya elektroniska tangomusiken. Vi har naturligtvis rest till Buenos Aires, men också till tangoländer som Finland, Japan och Turkiet. Vi har utforskat hur tangon dyker upp i filmer, popmusik och allmänt språkbruk, som laddad kulturell symbol för svartsjuka och passion, kärlek och hat. Inte minst försöker vi få reda på vad det egentligen är som gör att folk blir så uppslukade av tangon att de ställer om sina liv.
Flera av Tango Nortes välkända dansare förekommer också på olika ställen i boken. Och den tar sitt avstamp i en av danskvällarna på Skansen i somras.
Gunilla Ander och Nils Hanssonur Kalendariet |
Milonga på Chicago med WS |
Monday Tango Practica - Måndagspraktika |
Onsdagspractica- Práctica de los Miércoles- Wednesday practica |
Milonga på Chicago med WS |
No Monday Tango Practica - Ingen Måndagspraktika |
Onsdagspractica- Práctica de los Miércoles- Wednesday practica |
ur Aktuellt |
Festival 2024! Visst blir det festival till nyår! Se festivalprogramme... »
ur Öppet Forum - senaste Ämnena |
Reklam för andra arrangörers evenemang »
Reklam för Tango Nortes evenemang »
(Logga in för övriga forum)